Het CJ2 netwerk
Optimaal verbonden
CJ2 beschikt over een volledig redundant core-netwerk met een snelheid van 10 Gbit/s. Zowel routers als switches zijn dubbel uitgevoerd en fysiek van elkaar gescheiden.
Daarnaast is ons netwerk verbonden met verschillende fysiek gescheiden landelijke glasvezelnetwerken, wat betekent dat we niet afhankelijk zijn van één leverancier. Door uitsluitend te werken met A-merken zoals Brocade, Juniper en HP Procurve, garanderen we maximale beschikbaarheid en minimale downtime.
Routing platform
Onze 11 routers wisselen externe en interne netwerkinformatie uit via respectievelijk iBGP en OSPF. Bij calamiteiten of onderhoud nemen de belangrijkste routers elkaars functie over met behulp van VRRP. Het colocatienetwerk is gekoppeld aan de routers via een 2-laags switchnetwerk. Rackspace-klanten worden rechtstreeks aangesloten op de routers zonder tussenkomst van switches.
Switching platform
Ons switchingnetwerk is opgebouwd uit twee lagen, waarbij elke top-of-rack switch is verbonden met twee core-switches. Alle switches en routers zijn redundant met elkaar verbonden. Tussen rackswitch en router zijn altijd minstens twee paden beschikbaar, geselecteerd via Spanning Tree (MSTP).
Zie hieronder een grafisch overzicht van ons netwerk:
Wat is iBGP en OSPF
iBGP (Internal Border Gateway Protocol) en OSPF (Open Shortest Path First) zijn beide protocollen die in de context van computernetwerken worden gebruikt, maar ze dienen verschillende doeleinden:
iBGP (Internal Border Gateway Protocol):
- iBGP is een routingprotocol dat wordt gebruikt tussen routers binnen hetzelfde autonome systeem (AS), wat een verzameling van IP-netwerken is die onder één beheerseenheid vallen.
- Het belangrijkste doel van iBGP is om routinginformatie uit te wisselen tussen routers binnen hetzelfde AS, zodat ze op de hoogte zijn van de beschikbare paden en kunnen bepalen hoe gegevenspakketten moeten worden doorgestuurd.
- iBGP wordt vaak gebruikt in grotere netwerken en speelt een cruciale rol bij het handhaven van consistente routinginformatie over alle routers binnen hetzelfde AS.
OSPF (Open Shortest Path First):
- OSPF is een link-state routingprotocol dat wordt gebruikt om de kortste paden te bepalen en te handhaven voor gegevensverkeer in een IP-netwerk.
- In tegenstelling tot iBGP, dat zich richt op routers binnen hetzelfde AS, is OSPF ontworpen voor routers in verschillende autonome systemen en helpt het bij het bepalen van de snelste routes tussen deze systemen.
- OSPF houdt een topologische kaart bij van het netwerk, waarbij routers informatie delen over de toestand van hun verbindingen. Hierdoor kan OSPF de kortste paden naar bestemmingen berekenen en bijwerken wanneer de netwerktopologie verandert.
Kort gezegd is iBGP gericht op routers binnen hetzelfde netwerk, terwijl OSPF meer algemeen wordt gebruikt voor routers in verschillende netwerken.
Wat is VRRP
VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol) is een netwerkprotocol dat redundantie biedt door twee of meer routers als een virtuele router te configureren. Eén router is actief en de anderen zijn stand-by, waarbij automatische failover plaatsvindt als de actieve router uitvalt. VRRP minimaliseert downtime door continu met elkaar te communiceren en routerprioriteiten te gebruiken. Het wordt veel gebruikt in omgevingen waar hoge beschikbaarheid cruciaal is, zoals bedrijfsnetwerken en datacenters.
Wat is MSTP
MSTP staat voor Multiple Spanning Tree Protocol. Het is een verbeterde versie van het traditionele Spanning Tree Protocol (STP) dat wordt gebruikt in netwerken om lusvorming te voorkomen. MSTP voegt de mogelijkheid toe om meerdere VLAN's in één enkel spanning tree-instantie te consolideren, waardoor de efficiëntie en schaalbaarheid van netwerken verbeteren. Het maakt gebruik van verschillende regio's en instances om VLAN's te groeperen en optimaliseert zo de gebruikte bandbreedte en vermindert de convergentietijd na netwerkveranderingen. MSTP is nuttig in omgevingen met complexe VLAN-structuren en biedt een gestandaardiseerde methode voor het beheren van redundantie en stabiliteit.